Lav og vedboende sopp på søyle-einer
Biofokus, i samarbeid med Miljøfaglig Utredning og Naturhistorisk Museumorganiserte, organiserte 2.- 5.mai 2023 workshop for å kartlegge lav og vedboende sopp på søyle-einer og kelo-furugadd i lavlandsskog på Østlandet. Utvikling av nettverk og kunnskapsutveksling mellom ekspertisen hos fag- og forskningsinstitusjoner var også et viktig formål med workshoppen.
Gjennom ulike natur- og artskartlegginger har det de siste 10-15 årene blitt klart at søyle-einer og furugadd av «kelo-typen» er levesteder for et særegent og spesialisert artsmangfold av lav og vedboende sopp. Søyleeiner er grov, gammel, treformet einer (Juniperus communis), og furugadd av «kelo-typen» er barkløs stående død furu (Pinus sylvestris) etter seinvokste trær. Disse habitatene er sjeldne, og konsentrert til gammel lavlands-naturskog i noen få distrikter og områder i Norge. Det vi vet om dette artsmangfoldet er begrenset, og det er et stort behov for å øke kunnskapen om disse artenes taksonomi, utbredelse og økologi. Ikke minst er dette viktig for forvaltningen.
Biofokus, i samarbeid med Miljøfaglig Utredning og Naturhistorisk Museum, organiserte 2.- 5.mai 2023 workshop for å øke kunnskapen om disse sjeldne habitatene og artene som lever der, og for å bringe ekspertise fra ulike fag- og forskningsinstitusjoner sammen slik at kunnskap kan utveksles og nettverk etableres. Det var også viktig formål for workshoppen å formidle kunnskapen om denne skogsnaturen til resten av samfunnet.